Föreningen bildades sommaren 1997 av 6 fastighetsägare på Draget med syftet att tillhandahålla dricksvatten av god kvalitet till medlemmarna från Klockebrottet.
Klockebrottet öppnades 1893 och brytningen pågick till ca 1930. Enligt uppgifter var det ca 8-10 meter djupt då det stängdes.
Klockebrottet har en yta av ca 40 x 75 meter = ca 3.000 m2 och med ett medeldjup om ca 6 meter (lågt räknat) innehåller det när sommaren börjar en vattenmängd om ca 3.600 m3 (efter att 80% av volymen i form av återfylld sprängsten har borträknats).
Sommaren 1998 uppfördes ett pumphus i anslutning till Klockebrottet med en hydrofor samt en reningsanläggning med ett UV-rör för att eliminera koliebakterier samt risk för salmonella samten reningsanläggning med ett UV-rör för att eliminera koliebakterier samt risk för salmonella samt möjlighet att justera vattnets hårdhet och PH-värde.
I början på juli 1999 togs prov i Klockebrottet som enligt laboratoriet visade att vattnet var otjänligt på grund av att ”halten av koliforma bakterier var mycket hög samt att även halten av E.Coli var hög vilket innebar en hälsorisk”.
Samtidigt togs även motsvarande prov på vattnet från pumphuset efter rening vilket var av mycket god kvalitet – mätvärden enligt nedan.
Det blir vanligtvis fullt igen varje år under Oktober och ”rinner sedan över” hela tiden till påföljande sommar. 1999 var 15 fastigheter medlemmar i föreningen och fick sitt vatten via reningsverket och 2011 är vi nu 35 medlemmar.
Vi registrerar regelbundet hela året det regn som faller i Klockebrottet i mm och m3 samt den totala vattenförbrukningen (m3) via reningsverket.
I nedanstående sammanställning för 2000 har vi antagit att övriga fastigheter sammanlagt haft en lika stor förbrukning som de egna medlemmarna samt att Klockebrottet var fullt vid årets början, se tabell nedan.
Föreningens ändamål är att i lämplig omfattning året runt tillhandahålla godkänt dricksvatten enligt gällande normer genom rening av vattnet från Klockebrottet.
Föreningen samarbetar även med kommunens vattenverk som på plats har lämnat goda råd och rekommendationer och kommunen medverkar till att prover tas (och skall vara klara) vid 3 tillfällen under året – veckan före påsk, veckan före midsommar och 3:e veckan i juli. Resultatet av dessa prover finns tillgängliga på anslagstavlan vid korsningen Skogenvägen / Dragetvägen.
Samtliga fastigheter på Draget har möjlighet att bli medlemmar i föreningen genom att dels betala en anslutningsavgift och dels en årlig driftskostnad. Avgifterna är lika stora för alla medlemmar som också gemensamt äger föreningens tillgångar.
Att ansluta till ”vintervatten” kostar 15.000 kr och till ”sommarvatten” 11.000 kr. Medlemsavgiften per år är 100 kr per hushåll. Den årliga driftskostnaden för vintervatten är för närvarande 2.300 kr och för sommarvatten 1.300 kr.
Vårt reningsverk har hög driftsäkerhet samt automatisk avstängning om en koppling går upp eller annan läcka skulle inträffa.
Draget den 25 juli 2013
Sven Lidbeck